Η μασταλγία είναι η πιο συχνή καλοήθης διαταραχή του μαστού κατά την περίοδο γονιμότητας των γυναικών. Η μασταλγία είναι η ευαισθησία του μαστού πριν από τη περίοδο όταν είσαι στην ωχρινική φάση. Το πρήξιμο και ο πόνος στο στήθος πριν την περίοδο είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα και συνδέεται με τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Το πρήξιμο και ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι μέρος των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS), το οποίο περιλαμβάνει επίσης ευερεθιστότητα, κόπωση, και άλλες σωματικές ενοχλήσεις πριν την περίοδο. Αυτή η κυκλική ευαισθησία του στήθος συνήθως επηρεάζει τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στα 20 και τα 30 τους και τις περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στα 40 τους.
Η κυκλική μασταλγία μπορεί να προκληθεί από ενδοκρινικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των επιπέδων των οιστρογόνων, της προλακτίνης, της αναλογίας οιστρογόνων/προγεστερόνης και της ευαισθησίας των υποδοχέων τους λόγω της μείωσης της αναλογίας ακόρεστων/κορεσμένων λιπαρών οξέων και μείωση των επιπέδων προγεστερόνης, FSH,LH και των ανδρογόνων.
Ορισμένοι λόγοι που μπορεί να εξηγούν αυτήν την ενόχληση περιλαμβάνουν:
- Ορμονικές διακυμάνσεις:
-
Αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης: Κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης (μετά την ωορρηξία), τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αυξάνονται, προκαλώντας αλλαγές στους μαστικούς αδένες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο, ευαισθησία και πόνο στο στήθος.
2. Κατακράτηση υγρών:
3. Ινοκυστική μαστοπάθεια:
4. Διακυμάνσεις στην προλακτίνη:
-
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα επίπεδα της προλακτίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με τον θηλασμό, μπορεί να αυξάνονται πριν την περίοδο, οδηγώντας σε αίσθημα πρηξίματος και πόνο.
5. Ορισμένοι παράγοντες τρόπου ζωής:
-
Η μασταλγία συνδέεται επίσης με ορισμένους παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η υψηλή διατροφική πρόσληψη λιπιδίων, η παχυσαρκία (ΔΜΣ >30 kg/m2), αριθμός γεννήσεων, χρήση από του στόματος αντισύλληψης, άσκηση και το κάπνισμα.
Ο ρόλος της διατροφής
✨ Μάθε για το ρόλο της διατροφής και άλλων παραγόντων➡️