Καρκίνος
Προσωπικά φιλτράρω το νερό μου αρκετά χρόνια, ωστόσο δεν γνώριζα ότι γνωρίζω τώρα. Σε αυτό το άρθρο θα σου μάθω τι να προσέχεις, ποια κριτήρια να έχεις όταν επιλέγεις φίλτρο και τι προτείνω

Το European Environment Agency δημοσίευσε ότι η έκθεση μας στη χημική ουσία ΒΡΑ (Bisphenol A), η οποία χρησιμοποιείται σχεδόν παντού έως και τους σωλήνες πόσιμου νερού στην Ευρώπη είναι πολύ πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα ασφάλειας υγείας.

Ενώ η ΒΡΑ είναι μια ένωση που μπορεί να ανιχνευθεί στο νερό μέσα από πιθανές πηγές έκθεσης, το νερό σε όλο τον κόσμο φαίνεται να είναι μολυσμένο με forever chemicals. Οι PFAS έχουν βρεθεί ακόμη και στο νερό της βροχής και στον αρκτικό πάγο. Αυτές οι χημικές ουσίες συνδέονται με τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις. Αυτο που γνωρίζουμε είναι οτι στην Ευρώπη, οι εταιρείες ύδρευσης δεν είναι υποχρεωμένες επί του παρόντος να παρακολουθούν τις PFAs στο πόσιμο νερό.

Οι ουσίες ανά και πολυφθοροαλκυλίου (PFAS) είναι το όνομα που δίνεται σε μια ομάδα περίπου 10.000 συνθετικών ενώσεων που έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς για πολλές δεκαετίες π.χ. αντικολλητικές κατσαρόλες και τηγάνια, συσκευασίες τροφίμων, προϊόντα καθαρισμού, υφάσματα και βιομηχανικές διεργασίες, λόγω των μοναδικών χημικών και φυσικών τους ιδιοτήτων. Πολυάριθμες PFAS σχετίζονται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων (συμπεριλαμβανομένης της ηπατικής βλάβης, της νόσου του θυρεοειδούς, της παχυσαρκίας, των προβλημάτων γονιμότητας και του καρκίνου). Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές και/ή κινητές στο περιβάλλον και μπορούν να βιοσυσσωρεύονται στην άγρια ​​ζωή και στον άνθρωπο. Οι PFAS βρίσκονται πλέον παντού στο περιβάλλον. Μολύνουν τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, συμπεριλαμβανομένου του πόσιμου νερού, στην ΕΕ, το 65% του πόσιμου νερού προέρχεται από υπόγεια ύδατα.

Το ΕΕΑ έχει ένα χάρτη στην ιστοσελίδα του όπου μπορείς να δεις την επιμόλυνση με PFAs στην Ευρώπη και τις πιθανές πηγές.

Βρες το χάρτη για τις PFAs εδώ.

Αν κατοικείς Ολλανδία, ένας ενημερωτικός οργανισμός για το νερό και τις PFAs είναι αυτός εδώ.

Αν κατοικείς Ηνωμένο Βασίλειο, επί του παρόντος δεν υπάρχει ρυθμιστικό πρότυπο για τις PFAS στο νερό της βρύσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το PFOA και το PFOS ανιχνεύονται συχνά στο πόσιμο νερό. Η Περιβαλλοντική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου βρήκε PFOA και PFOS στο 96% των δειγμάτων νερού.

Μόλις 20 από τις χιλιάδες ουσίες PFAS ρυθμίζονται στην παραγωγή πόσιμου νερού. Οι τέσσερις κύριες πηγές των PFAS είναι οι χώροι εκπαίδευσης πυρόσβεσης, οι βιομηχανικοί χώροι, οι χωματερές και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Τα PFAS καταλήγουν στο περιβάλλον σε χώρους όπου κατασκευάζονται, χρησιμοποιούνται, απορρίπτονται ή χύνονται. Μπορεί να υπάρχουν άλλοι τύποι PFAS στο πόσιμο νερό που απλά δεν μετρώνται.

Είναι δύσκολο να μετρηθούν οι PFAS στο πόσιμο νερό, καθώς περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό μεμονωμένων ενώσεων με τυπικά χαμηλές συγκεντρώσεις . Η αναδιατυπωμένη Οδηγία για το πόσιμο νερό (DWD) (EU) 2020/2184 περιορίζει το συνολικό PFAS στο πόσιμο νερό σε 0,5 μg/l. Αναφέρει επίσης ότι τα επίπεδα 20 μεμονωμένων PFAS πρέπει να είναι κάτω από 0,1 μg/L.

Μπορούν οι PFAs να μειωθούν από το πόσιμο νερό;

Βρες όλες τις εταιρείες που προτείνω

Μαρτιμιανάκη Νίκη

Διατροφολόγος