Ποιο είναι το πιο νόμιμο «ναρκωτικό» που έχει εθίσει εκατομμύρια κόσμο;
Ποιο είναι το πιο νόμιμο «ναρκωτικό» που σε προειδοποιεί προτού το αγοράσεις ότι «σκοτώνει»;
Ποιο είναι το πιο νόμιμο «ναρκωτικό» που σκοτώνει χιλιάδες κόσμο παγκοσμίως, αλλά πολλοί συνεχίζουν να ασκούν τη χρήση του;
Το κάπνισμα είναι το πιο επιτυχημένο προϊόν στην αγορά που σκοτώνει τους καλύτερους πελάτες του.
Το κάπνισμα είναι η κύρια πηγή κατανάλωσης καπνού και είναι επίσης η πιο επικίνδυνη. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα στην Ευρώπη.
Είναι γνωστό ότι το προσδόκιμο ζωής των καπνιστών είναι κατά μέσο όρο 10 χρόνια μικρότερο από τους μη καπνιστές
«Καπνιστής» είναι ένα άτομο που αυτή τη στιγμή καπνίζει καθημερινά και ο οποίος έχει καπνίσει τουλάχιστον 100 τσιγάρα σε όλη του τη ζωή.
Αν είναι να θαυμάσουμε το marketing μιας βιομηχανίας, είναι αυτής του τσιγάρου.
Το κάπνισμα προωθήθηκε από την ιατρική κοινότητα από το 1936-1953. Η χρήση της εικόνας του γιατρού στον καπνό, ο επιπολασμός των «ειδικών στο λαιμό» στις διαφημίσεις καπνού, αντανακλούσε την ανησυχία για τον ερεθισμό του λαιμού σε αυτήν την εποχή. Υποτιθέμενες εγκρίσεις γιατρού της τάδε εταιρείας τσιγάρων προέρχονταν από γιατρούς που δωροδοκούνταν με δωρεάν κουτιά τσιγάρων σε ιατρικά συνέδρια (JAMA . Addiction, 113(7), 1345–1363. doi:10.1111/add.14151). Ένα άλλο χαρακτηριστικό marketing αποπλάνησης ήταν οι διαφημίσεις με γυναίκες. Μηνύματα κοινωνικής επιθυμίας, ανεξαρτησίας, ελέγχου βάρους και καπνίσματος μεταδίδονταν μέσω διαφημίσεων με λεπτά, ελκυστικά και αθλητικά μοντέλα. Ως αποτέλεσμα αυτής της επιτυχημένης στόχευσης, οι κίνδυνοι ασθενειών από το κάπνισμα έχουν αυξηθεί δραματικά για τις γυναίκες τα τελευταία 50 χρόνια και είναι πλέον ίσοι με αυτά για τους άνδρες για καρκίνο του πνεύμονα - American Lung Association, Tobbacco Industry Marketing
Τι υπάρχει σε ένα τσιγάρο;
Μερικές από τις χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου:
- Ακετόνη — συναντάται σε προΐόντα αφαίρεσης βερνικιού νυχιών
- Οξεικό οξύ — ένα συστατικό στη βαφή μαλλιών
- Αμμωνία — ένα κοινό οικιακό καθαριστικό
- Αρσενικό — χρησιμοποιείται σε ποντικοφάρμακα
- Βενζόλιο — βρίσκεται στο ελαστικό τσιμέντο και στη βενζίνη
- Βουτάνιο — χρησιμοποιείται σε υγρό αναπτήρα
- Κάδμιο — ενεργό συστατικό σε οξύ μπαταρίας
- Μονοξείδιο του άνθρακα — απελευθερώνεται στα καυσαέρια των αυτοκινήτων
- Φορμαλδεΰδη - υγρό ταρίχευσης
- Εξαμίνη — βρίσκεται στο υγρό του αναπτήρα μπάρμπεκιου
- Ναφθαλίνη — ένα συστατικό της ναφθαλίνης
- Μεθανόλη - ένα κύριο συστατικό στα καύσιμα πυραύλων
- Νικοτίνη — χρησιμοποιείται ως εντομοκτόνο
- Πίσσα — υλικό για ασφαλτοστρώσεις δρόμων
- Τολουόλιο — χρησιμοποιείται για την παραγωγή χρωμάτων
Υπάρχουν περίπου 600 συστατικά στα τσιγάρα. Όταν καίγονται, τα τσιγάρα δημιουργούν περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες. Τουλάχιστον 69 από αυτές τις χημικές ουσίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο και πολλές είναι τοξικές. Η νικοτίνη δεν είναι η αιτία του καρκίνου. Η νικοτίνη δεν είναι καρκινογόνος παράγοντας- American Lung Association
Γιατί δυσκολεύομαι να κόψω το κάπνισμα;
- Ο κύριος καθοριστικός παράγοντας του εθισμού στον καπνό είναι η νικοτίνη
- Η διακοπή είναι δύσκολη. Παίρνει χρόνο.Οι καπνιστές γενικά δεν μπορούν να κόψουν το κάπνισμα χωρίς βοήθεια.
- Ο εθισμός στη νικοτίνη είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα διαταραχή που χρειάζεται μακροχρόνια διαχείριση και εντατική θεραπεία προσέγγισης, όπως και άλλες χρόνιες ασθένειες. Ο εθισμός στη νικοτίνη έχει δύο συνιστώσες: σωματική και ψυχολογική εξάρτηση.
- Εθίζεστε στο τσιγάρο λόγω της νικοτίνης και πως επιδρά στο εγκέφαλο: πυροδοτεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης και αυξάνει τα επίπεδα, αυξάνει την προσοχή, την εστίαση και τη συγκέντρωση (μέσω της αύξησης της ακετυλοχολίνης), αυξάνει την εγρήγορση και τη διέγερση και καταστέλλει την όρεξη.
- Με τη διακοπή του, τα επίπεδα ντοπαμίνης πέφτουν - γι 'αυτό έχουμε συνδέσει τη διακοπή με νεύρα και λιγούρες.
- Με τη διακοπή, η απόσυρση ορίζεται σε περίπου 4 ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο. Ο οργανισμός σου στερείται τη νικοτίνη και τη χρειάζεται άμεσα.
Πηγή: Giulietti, F., Filipponi, A., Rosettani, G., Giordano, P., Iacoacci, C., Spannella, F., & Sarzani, R. (2020). Pharmacological Approach to Smoking Cessation: An Updated Review for Daily Clinical Practice. High Blood Pressure & Cardiovascular Prevention. doi:10.1007/s40292-020-00396-9
Αν θέλεις να κόψεις το τσιγάρο, ξεκίνα από αυτά εδώ:
- Απευθύνσου σε ειδικούς ιατρούς για καθοδήγηση
- Ενημερώσου. Ένα βιβλίο που προτείνεται αρκετά από την ιατρική κοινότητα και από άτομα που έκαναν διακοπή του καπνίσματος είναι το βιβλίο του Allen Carr Ο Εύκολος τρόπος να κόψετε το κάπνισμα
- Συμπληρώματα όπως ένα σύμπλεγμα βιταμινών Β, μαγνήσιο, C και α-lipoic acid μπορούν να υποστηρίξουν τη φάση της διακοπής. Ωστόσο, απαιτείται καθοδήγηση από έναν ειδικό και αιματολογικές εξετάσεις.
- Τα προϊόντα Nicorette (patch, gum, quickspray) μπορούν να υποστηρίξουν σε αυτό το μεταβατικό ταξίδι. Με κατεύθυνση ειδικού στη διακοπή, οι συστάσεις προτείνουν έμπλαστρο > τσίχλα > ρινικό σπρέι.
- Ο βελονισμός επίσης μπορεί να βοηθήσει. Απαιτείται βελονιστής που να έχει εμπειρία στο κομμάτι διακοπής του τσιγάρου.
Μπορεί να βοηθήσει η διατροφή;
Το τσιγάρο είναι εθισμός και για να μπορέσεις να βγεις από τον εθισμό πρέπει να κατανοήσεις ότι το κομμάτι της απόσυρσης θέλει δουλειά όσον αφορά τη διατήρηση της ντοπαμίνης, των υποδοχέων ακετυλοχολίνης και της ακετυλοχολίνης.Για να το βοηθήσεις αυτό ο οργανισμός σου έχει περισσότερες ανάγκες σε :
- Τυροσίνη
- Χολίνη
- Υποστήριξη της παραγωγής GABA που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της ευερεθιστότητας που σχετίζονται με τη στέρηση της νικοτίνης.
- Βιταμίνη C (μειώνεται σοβαρά από το κάπνισμα. Η αύξηση της βιταμίνης C και άλλων αντιοξειδωτικών μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση της οξειδωτικής βλάβης που προκαλείται από το κάπνισμα και στη μείωση της λαχτάρας για καπνό).
- Τρυπτοφάνη
- Γλουταμίνη
- Βιταμίνες συμπλέγματος Β
Ορισμένα τρόφιμα τα οποία μπορείς να συμπεριελάβεις στη διατροφή κατά τη διάρκεια της διακοπής είναι:
- Χυμοί από καρότα, πιπερόριζα και μαϊντανό
- Ξηροί καρποί και σπόροι
- Σπιρουλίνα και Χλωρέλλα
- Χυμός Αλόης
- Αβοκάντο
- Αφέψημα Γαιδουράγκαθο
- Παντζάρια
- Αφέψημα Αγκινάρας
Κάνε εγγραφή στο newsletter