'Εμμηνος Κύκλος

Η έμμηνος ρύση, γνωστή και ως περίοδος αναφέρεται στη μηνιαία ροή αίματος κατά τα έτη μεταξύ της εφηβείας και της εμμηνόπαυσης. Η τακτική εμμηνόρροια αποτελεί συνήθως ένδειξη ενός υγιούς αναπαραγωγικού συστήματος. Ο μέσος κύκλος διαρκεί 28 ημέρες, αν και οι φυσιολογικές παραλλαγές κυμαίνονται από 21 έως 35 ημέρες, με διάρκεια αιμορραγίας από 2 έως 8 ημέρες.

Τι περιέχει το αίμα της περιόδου;

Λόγω της δράσης λυτικών ενζύμων στο ενδομήτριο, το έμμηνο ρύμα περιέχει προσταγλανδίνες, λυμένα αιμοπήγματα και υπολείμματα ιστών. Αν η αιμορραγία είναι βαριά, το αίμα ρέει τόσο γρήγορα που τα ένζυμα δεν προλαβαίνουν να διασπάσουν τους θρόμβους, και έτσι εμφανίζονται ορατά πήγματα αίματος.

Υπάρχουν γυναίκες που βιώνουν την περίοδό τους χωρίς δυσκολίες, με σταθερό κύκλο και χωρίς ιδιαίτερη ενόχληση. Από την άλλη πλευρά, οι διαταραχές της έμμηνου ρύσης1 αποτελούν έναν από τους συχνότερους λόγους για γυναικολογικές επισκέψεις παγκοσμίως καθώς οι περιόδοι τους συνοδεύονται συχνά από μια σειρά σωματικών ή/και συναισθηματικών συμπτωμάτων πριν και κατά τη διάρκειά της, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής: υπερβολική αιμορραγία, απουσία περιόδου και ανεξέλεγκτες μεταβολές στη διάθεση.

Ένα από τα συμπτώματα που βιώνουν αρκετές γυναίκες που εμμηνοραγούν, προς το τέλος της εμμηνοραγίας και όπως το σώμα αρχίζει να προχωρά μέσα στην ωοθυλακική του φάση είναι τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Δηλαδή, αρκετές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με την κόπωση. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μετά το τέλος της εμμηνοραγίας, αρχίζουν να ανεβαίνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, όπως θα δεις στο διάγραμμα. Με την άνοδο των οιστρογόνων, θα πρέπει να νιώθεις γεμάτη ενέργεια, χαρά, παραγωγικότητα και ευεξία. Αυτή είναι η ωοθυλακική φάση. Η ωοθυλακική φάση, που συνήθως διαρκεί γύρω στις 14 ημέρες σε κύκλο 28 ημερών (αν και είναι η πιο μεταβλητή), χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη των ωοθυλακίων και την προοδευτική αύξηση της έκκρισης οιστρογόνων, μέσω ενίσχυσης της ευαισθησίας των ωοθηκών στην FSH (ορμόνη διέγερσης των ωοθυλακίων).

Αν νιώθεις κόπωση, τότε πολύ πιθανόν μιλάμε για ένα πιθανό συχνό αίτιο, τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Κατά τη διάρκεια της εμμηνοραγίας, το σώμα σου χάνει αιμοσφαιρίνη και σίδηρο. Εάν μια γυναίκα χρειάζεται να αλλάζει ταμπόν ή σερβιέτες κάθε μία με δύο ώρες, τότε πιθανότατα η έμμηνος ρύση της είναι πιο βαριά από το φυσιολογικό. Η εμμηνορροϊκή αιμορραγία θεωρείται σαφώς υπερβολική όταν επηρεάζει την καθημερινή ζωή ή όταν η απώλεια αίματος οδηγεί σε έλλειψη σιδήρου ή αναιμία2.

Κατά μέσο όρο, η ποσότητα του αίματος που αποβάλλεται σε έναν φυσιολογικό (ωορρηκτικό) κύκλο είναι περίπου 33,2 ml1— δηλαδή περίπου 2 ½ κουταλιές της σούπας. Ποσότητα μεγαλύτερη από 80 ml2 χαρακτηρίζεται ως βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία ή μηνορραγία. Κατά την αναπαραγωγική ηλικία, είναι συχνές οι διαταραχές στον κύκλο (μήκος, συχνότητα, ένταση ροής), και αυτές συνολικά περιγράφονται με τον όρο ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας.

Κάποιες γυναίκες μπορεί να χάσουν λίγο περισσότερο ή λιγότερο. Ωστόσο, γυναίκες με έντονη ροή λόγω ορμονικών ανισορροπιών, ινομυωμάτων, ενδομητρίωσης ή πολυπόδων μπορεί να χάσουν και πάνω από 60ml. Αυτή η έντονη απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει εξάντληση και κόπωση στην καθημερινότητα λόγω έλλειψης μετάλλων και πιθανώς να οδηγήσει σε αναιμία.

Μαρτιμιανάκη Νίκη

Διατροφολόγος