Διατροφή

Οι φριτέζες αέρος αποτελούν ένα καλό εργαλείο για εξοικονόμηση ενέργειας έως και 60% και για γρήγορο ελαφρύ υγιεινό μαγείρεμα σε σύγκριση με το βαθύ τηγάνισμα. Ωστόσο, έχει αρκετά αρνητικά στοιχεία, που απαιτούν προσοχή. 

Τι κάνουν τα air-fryers;

Τα air-fryers είναι συσκευές που τηγανίζουν στον αέρα. Η διαδικασία πραγματοποιείται σε μια συσκευή φριτέζα αέρα που προσομοιώνει το ρεύμα θερμότητας στο βραστό λάδι για να αφυδατώσει το εκάστοτε προϊόν, να τραγανίσει το εξωτερικό του και να ψήσει το εσωτερικό του (PMID: 35154672).

Είναι πιο υγιεινά τα air fryers:

  • Τα air-fryers είναι πιο υγιεινά από το βαθύ τηγάνισμα, όσον αφορά το ενεργειακό φορτίο (λίπος και θερμίδες)
  • To τηγάνισμα στον αέρα μειώνει το ακρυλαμίδιο κατά 90% σε σύγκριση με το βαθύ τηγάνισμα (PMID: 25872656).
  • Πολλά air-fryers είναι κατασκευασμένα από επιβλαβή υλικά όπως PTFE και πλαστικά που μπορούν να μολύνουν τον αέρα και να διαρρεύσουν στα τρόφιμα.
  • Από το μαγείρεμα κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά, ψάρι) μπορούν να σχηματιστούν πιθανές καρκινογόνες ουσίες (PAH, HCA).

Τι είναι το ακρυλαμίδιο;

Το ακρυλαμίδιο είναι μια νευροτοξίνη και πιθανή καρκινογόνος ουσία που σχηματίζεται όταν ορισμένα αμυλούχα τρόφιμα, όπως το σιτάρι και οι πατάτες, μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες (>120 βαθμούς Celsius), όπως με τρόφιμα όπως τηγανητές πατάτες και μαγειρεμένες πατάτες, μπισκότα, κράκερ και άλλα αρτοσκευάσματα. Οι μεγαλύτερες πηγές έκθεσης αυτού είναι τα πατατάκια του εμπορίου (είτε γλυκοπατάτα, είτε μπλε πατάτας είτε άσπρης πατάτας, είτε καλαμπόκι είτε plantain) (ανά 15 πατατάκια μια περιεκτικότητα 7.5-55 mcg). Επίσης, οι προ τηγανισμένες, ψητές και οι τηγανητές πατάτες (28 - 49 mcg) και το ποπκορν εμπορίου με βούτυρο (4-5 cups = 29.1 mcg # 4-5 φλυτζ ποπ κορν στον αέρα = 1.2 mcg) (Sun, Wei Sheng Yan Jiu 2007; Friedman, J Agric Food Chem 2008; FDA Survey Data on Acrylamide in Food, 2022)

Τρώω ψητές πατάτες, είναι κακό;

  • Ο χειρότερος τρόπος κατανάλωσης πατάτας είναι η τηγανητή (βαθύ τηγάνισμα). Μετά είναι οι ψητές πατάτες. Οι βραστές πατάτες, στον ατμό και στη χύτρα είναι ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος όσον αφορά το ακρυλαμίδιο.
  • Απόφυγε όσο μπορείς τις τηγανητές πατάτες του εμπορίου και τις προτηγανισμένες.
  • Πριν ψήσεις πατάτες στο φούρνο ή στο air - fryer ή και τηγάνισμα (ελαφρύ), βάλε τις κομμένες πατάτες σε φέτες σε νερό για 15 έως 30 λεπτά (ή για 5 λεπτά σε ζεστό, ελαφρώς αλατισμένο νερό) για να μειώσεις τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου (Pedreschi, J Sci Food Agric 2014). Μια καλύτερη επιλογή είναι να τις βράσεις πρώτα και να τις ψήσεις σε χαμηλή θερμοκρασία στο air fryer για λιγότερο χρόνο = έτσι γίνεται ακόμα χαμηλότερος σχηματισμός ακρυλαμιδίου, μειώνεις το χρόνο και γίνονται πιο νόστιμες εσωτερικά (Sansano, J Food Sci 2015).

Τι πρέπει να γνωρίζεις για σένα που σκέφτεσαι να αγοράσεις αλλά και ποια air fryers προτείνω;

  • Τα περισσότερα air fryers στην αγορά είναι από φθηνά, κατασκευασμένα από επιβλαβή υλικά όπως PTFE, πλαστικά εξωτερικά υλικά και άλλα υλικά φορτωμένα με χημικά που θέτουν κινδύνους για την υγεία.
  • Όποια εταιρεία επιλέξεις φρόντισε να μην περιέχει καθόλου επικαλύψεις τεφλόν με ......

✨ Θέλεις να μάθεις ποια air fryers προτείνω;

Μαρτιμιανάκη Νίκη

Διατροφολόγος