Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
Διαγνώσθηκα με ΣΠΩ στα 24 μου, αφότου πέρασα την εφηβική μου ηλικία με εμφανή συμπτώματα. Σε αυτό το άρθρο σου αναλύω τι είναι το ΣΠΩ και πως μπορείς να αναγνωρίσεις το τύπο σου.

To σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι η πιο κοινή ενδοκρινολογική διαταραχή στις γυναίκες και η πιο κοινή αιτία υπογονιμότητας, με γύρω στα 116 εκατομμύρια γυναικών παγκοσμίως να επηρεάζονται από αυτή την διαταραχή , η οποία επιφέρει συνέπειες στις ορμόνες, στην γονιμότητα, στο δέρμα, στο μεταβολισμό και στην καρδιαγγειακή υγεία.

Το 2003, θεσπίστηκαν τα Rotterdam Criteria, τα οποία αποτελούν και τα πιο γνωστά κριτήρια διεθνώς για την διάγνωση τoυ ΣΠΩ. Τα Rotterdam Criteria ήταν 3 στο σύνολο και βάση αυτών για την διάγνωση του ΣΠΩ δεν επιβαλλόταν η παρουσία και των 3 για να δοθεί η διάγνωση ιατρικώς.

Παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν το ΣΠΩ είναι:

  • Ηλικία

  • Βάρος

  • Περιβάλλον

  • Γονίδια

  • Socio-Emotions. Το άγχος και η συναισθηματική υγεία παίζουν ένα τεράστιο ρόλο, καθώς οι γυναίκες με ΣΠΩ τείνουν να έχουν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό τους, τα οποία προκαλούν ορμονικές ανισορροπίες. Υψηλά επίπεδα κορτιζόλης καθορίζονται σε μεγάλο παράγοντα από τα γονίδια σου.

Τα 3 κριτήρια είναι:

  1. Καθυστερημένη ωορρηξία ή περίοδοι, γνωστή ως και ανωοθυλακιορρηξία (oligo-ovulation)

  2. Περισσότερα από το κανονικό ανδρογόνα (υπερανδρογονομία), όπως τεστοστερόνη ή DHEA, τα οποία προκαλούν ακμή, υπερτρίχωση, ανδρογενική αλωπεκία ή ψηλά επίπεδα ανδρογόνων στις αιματολογικές ορμονολογικές εξετάσεις μιας γυναίκας

  3. Παρουσία πολυκυστικών ωοθηκών στον υπέρηχο.

Μάθε ποιον τύπο ΣΠΩ έχεις

Μαρτιμιανάκη Νίκη

Διατροφολόγος