Διατροφή
Προσωπικά δε πίνω καφέ, αλλά πίνω πράσινο τσάι μάτσα. Δε το πίνω μόνο του αλλά το συνδυάζω με άλλα βότανα ή μπαχαρικά τα οποία έχουν θετικά δεδομένα πάνω στη ψυχική και εγκεφαλική υγεία.

Σε αυτό το κείμενο θα μάθουμε:

  • Πως να φτιάξουμε το Xanax Matcha;

  • Γιατί επιλέγω μάτσα; ποιο μάτσα τσάι προτείνω; πώς να επιλέξεις το καλύτερο; ραδιενέργεια και βαρέα μέταλλα στο μάτσα - τι πρέπει να γνωρίζεις;

  • Ποια βότανα ή/και μπαχαρικά περιέχει και γιατί; Τι λένε τα δεδομένα για τη χρήση τους και γιατί προσωπικά τα συνδυάζω;

  • Πως προσωπικά με έχει βοηθήσει η κατανάλωση του;

  • Σύνδεσμοι και προτάσεις για τα προϊόντα που περιέχονται στο Xanax Matcha

Ναι, το ξέρω το μάτσα τσάι έχει γεύση σα γρασίδι. Αλλά η γεύση μπροστά στα οφέλη είναι ένα τίποτα για μένα αν με ρωτάς.

Ποτέ δε μου ταίριαξε η κουλτούρα του καφέ, και όταν τον έπινα ήταν μόνο πριν τις προπονήσεις ως διεγερτικό αλλά και περίπου μια δεκαετία πριν στην τότε δουλειά μου που ήταν πιο προσβάσιμος και το μάτσα δεν ήταν γνωστό.

Μάτσα Τσάι

Το τσάι Matcha είναι μια μορφή σκόνης ιαπωνικού πράσινου τσαγιού1 που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή τελετή τσαγιού και σε διάφορα προϊόντα διατροφής στην Ιαπωνία και έχει αποκτήσει παγκόσμια δημοτικότητα. Το Matcha έρχεται σε μορφή σκόνης, ως εκ τούτου, το φύλλο καταναλώνεται ολόκληρο, ενώ σε άλλα είδη τσαγιού καταναλώνεται η εκχύλιση των μουλιασμένων φύλλων.

Ο παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας ιαπωνικού πράσινου τσαγιού είναι να καλύπτονται οι θάμνοι του τσαγιού χρησιμοποιώντας ψάθες μπαμπού για να σκιάσουν τα φύλλα από το άμεσο ηλιακό φως για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου ανάπτυξης. Μετά από αυτό, επιλέγονται μόνο τα υψηλής ποιότητας νεαρά φύλλα τσαγιού και ψήνονται αμέσως στον ατμό για να αποφευχθεί η οξείδωσή τους. Στη συνέχεια αφαιρούνται τα στελέχη. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στο φυτό να παράγει υψηλότερες ποσότητες αμινοξέων και βιοδραστικών ενώσεων όπως η χλωροφύλλη και η θεανίνη, δίνοντας στο τσάι matcha το χαρακτηριστικό ζωηρό πράσινο χρώμα και τη μη πικρή γεύση του2 . Τα φύλλα στη συνέχεια αλέθονται με έναν κεραμικό μύλο για να παραχθεί μια λεπτή σκόνη.

Προσωπικά το επιλέγω για την ενισχυτική του επίδραση στη γνωστική λειρουργία, καθώς έχουμε δει μέσα απο τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές ότι μειώνει το στρες, ενισχύει ελαφρώς την προσοχή και τη μνήμη3. Ωστόσο, δεν έχει καμία επίδραση στην διάθεση, γι΄αυτό επιλέγω να το συνδυάσω με άλλες ενώσεις που θα σου μιλήσω γι΄αυτές παρακάτω.

Μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι το matcha ενίσχυσε τη χωρική μάθηση, ρυθμίζει προς τα πάνω τον νευροτροφικό παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο και το ένζυμο αποικοδόμησης της ινσουλίνης που οδηγεί σε μειωμένη νευροφλεγμονή. Το τσάι matcha έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά, καφεΐνη και L-θεανίνη σε σύγκριση με το κανονικό πράσινο τσάι. Η θεανίνη είναι ένα αμινοξύ που πιστεύεται ότι προάγει τη χαλάρωση. Υπολογίζεται ότι το 3,1% των φύλλων του πράσινου τσαγιού είναι θεανίνη.

To matcha tea περιέχει καφεϊνη, αλλά πολύ λιγότερη από το καφέ. Ένα φλιτζάνι μάτσα που περιέχει περίπου 1.8 γραμμάρια σκόνη (μια μέση προτεινόμενη μερίδα) περιέχει περίπου 43mg. Ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι περιέχει περίπου 47mg, ενώ ο καφές 95mg ανά μερίδα.

Τόσο η καφεΐνη όσο και η θεανίνη, έχουμε δει να έχουν ευεργετικά οφέλη στην προσοχή, μνήμη και την καταστολή της απόσπασης της προσοχής. Με το τσάι μάτσα να είναι πηγή θεανίνης, η θεανίνη οδηγεί σε χαλάρωση και μειώνει τη διέγερση που προκαλείται από την καφεΐνη. Αν σε πειράζει ο καφές και η περιεκτικότητα του σε καφεΐνη, τότε το μάτσα μπορεί να είναι καλύτερο για σένα.

Το μάτσα τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το ceremonial μάτσα τσάι θεωρείται ότι περιέχει στα 100ml περίπου 3000 μονάδες ORAC.

Πώς να επιλέξεις το καλύτερο μάτσα τσάι;

Η αλήθεια να λέγεται, δεν είναι φθηνό το μάτσα τσάι. Ιστορικά, ποτέ το μάτσα τσάι δεν ήταν φθηνό. Η καλύτερη επιλογή μάτσα είναι το ceremonial. Ceremonial ονομαζόταν το τσάι του οποίου η συγκομιδή ήταν πάντα πρώτη και το οποίο το χρησιμοποιούσαν μόνο για ειδικές περιπτώσεις.

Στην αγορά θα βρεις δυο είδη, το food-grade / culinary και το ceremonial. Έχω δοκιμάσει και τα δυο και η διαφορά είναι μεγάλη. Το ceremonial μάτσα έχει πιο ομαλή γεύση καθώς είναι από τα πάνω φύλλα του φυτού που είναι πιο απαλά. Το μέρος αυτό έχει περισσότερη χλωροφύλλη, εξ’ ου και το χρώμα του είναι ένα ζωντανό πράσινο. Το food grade / culinary είναι πιο φθηνό στη τιμή και πιο πικρό. Είναι χαμηλότερης ποιότητας από το ceremonial matcha λόγω των πιο ώριμων φύλλων που χρησιμοποιούνται, καθώς και των θραυσμάτων του στελέχους που δεν αφαιρέθηκαν πλήρως. Διαθέτει ένα χρώμα που είναι πιο κιτρινοπράσινο και συχνά έχει μια στυφή πικρή γεύση που μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.

Προσωπικά επιλέγω αυτό εδώ 

✨ Μάθε ποιο μάτσα επιλέγω και πως να το φτιάξεις ➡️

Μαρτιμιανάκη Νίκη

Διατροφολόγος